Wat is stembevrijding?

 

Stembevrijding is laten klinken wat er in ons leeft. Of anders gezegd: stem geven aan wat er in ons leeft. En dat kan op heel veel manieren.

Bijvoorbeeld door in een groep vrijuit te zingen bij bestaande muziek. Of tijdens zang- en stiltemomenten, tijdens individueel zingen, of zingen in duo’s. Tijdens wandelsessies of samen met een pianist vrij improviserend. Enzovoort. Gemeenschappelijke deler van alle stembevrijdingsactitiviteiten is het stem geven aan wat in ons binnenste zit en gehoord wil worden.  

We zijn geneigd om ervaringen die minder prettig zijn ergens in ons binnenste te parkeren. Vaak onbewust. Door deze ervaringen opzij te zetten, of misschien zelfs weg te stoppen, lijkt het alsof ze er niet zijn. En het lijkt dan ook alsof we er niet mee bezig zijn. Hiermee houden we onszelf echter voor de gek, want zo werkt onze geest niet. Verstoppertje spelen met onze eigen ervaringen is niet aan te bevelen. Het is vele malen gezonder om die ervaringen in de ogen te kijken en op te nemen in wie we zijn. Proberen een deel van onszelf weg te doen is onmogelijk. Stembevrijding helpt ons onze ervaringen te omarmen, of ze nu vreugdevol zijn of niet. Als we stem geven aan wat er in ons leeft ervaren we een stukje bevrijding, ontstaat er ruimte en vrijheid om er helemaal te zijn. Dat werkt bevrijdend.

Stembevrijding is er voor de kleine en de grote dingen: gespannen zijn voor een sollicitatie; boosheid op een partner; verdriet om het verlies van een dierbare; blijdschap vanwege een zwangerschap; teleurstelling omdat een date niet doorgaat of de pijn van opgelopen trauma’s. Stembevrijding is in alle gevallen helpend.

Stembevrijding is een hele andere manier van handelen dan we vaak gewend zijn. Als we bijvoorbeeld gespannen zijn voor een moeilijk gesprek kunnen we de angst wegduwen of er stem aan geven. Wegduwen lijkt een goede oplossing, maar eigenlijk helpt het niet. De angst gaat er niet van weg, maar blijft juist hinderlijk aanwezig. Dit beïnvloedt ons gedrag. Daarnaast beïnvloedt het ook het contact met anderen. Als we niet laten zien wie we zijn, houden we een stuk van onszelf weg. Laten we ons niet ten volle zien. Als we stem geven aan de spanning in ons door bijvoorbeeld onderweg naar het gesprek hardop te zeggen ‘Ik ben gespannen’, ontstaat er ruimte om er helemaal te mogen zijn. Het zingen van diezelfde zin is nog vele malen krachtiger. Zingen resoneert dieper en werkt nog meer bevrijdend. Als we laten horen wie we zijn, als we laten horen hoe we ons voelen en wat er in ons leeft, kunnen we ook leven wie we zijn. We zijn dan in verbinding met onszelf. En zo kunnen we ook in contact met anderen in verbinding met onszelf blijven. Ons gedrag klopt dan met wie we echt zijn.

Kortom, stembevrijding is een krachtig instrument voor ieder mens die in contact wil zijn met zichzelf. Hierdoor voelen we onszelf, gaan we stromen en zijn we steeds meer in verbinding met wie we helemaal zijn: Uniek en prachtig!

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van komende workshops Stembevrijding, dan kun je je hier aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief van PIO Vocaal. Daarin staan alle data en activiteiten van de komende periode. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden.  

 

 

In een kleine groep ontdek je hoe je naar jezelf kunt luisteren en dat kunt verklanken. Stembevrijding geeft ruimte. Zingen geeft energie. Stil zijn zorgt voor antwoorden. Een combinatie van deze dingen zal in deze 2 uur voorbij komen.

De workshop vindt plaats in de kleine zaal van Theater Posa Kempenaar 01-10 Lelystad, een fijne plek om te zijn. 

Consumpties zijn voor eigen rekening.

Max. 5 personen

 

 

 

 

Zaterdag 22 augustus

Thema: Ik ben

Deze dag staat in het teken van klank geven aan ‘ik ben’. Wat er achter ‘ik ben’ staat, kun je zelf invullen. Wellicht staat er zelfs niets achter, gaat het gewoon om er zijn.

We zingen deze dag samen, we zingen in duo’s, geven klank in duo’s en soms alleen. Er is veel ruimte om te zingen en te klinken.

 

Zaterdag 31 oktober

Thema: Ik wil

Deze dag staat in het teken van klank geven aan ‘ik wil….’. Achter ‘ik wil’ schuilt veel kracht. Welke kracht wil jij inzetten en waarvoor? Wat houdt je tegen om dat te doen? En hoe klink je hierin?

We geven deze dag klank aan allerlei dingen die zich aandienen met het bovenstaande als thema. Soms zal dat in duo’s zijn, soms alleen, dan weer samen of in een groepje.

 

De dagworkshops vinden plaats in de grote zaal van Theater Posa, Kempenaar 01-10 Lelystad. 

 

Het programma start om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur
Max 10 personen.
Consumpties en lunch zijn voor eigen rekening.

 

 

 

 

Aanbiedingen

Kennismakingsworkshop stembevrijding of individuele stembevrijding

60 min. voor 1 of 2 personen

van €40 voor €30 (totaalprijs), geldig van 1 mei tot 1 september 2020. 

 

Groepssessie stembevrijding

€15 per persoon van 1 mei tot 1 oktober 2020. De duur is afhankelijk van het aantal aanwezigen. In verband met de coronamaatregelen is vooraf overleg over de mogelijkheden nodig.  

 

 

Informatie/ contact

Deze 'kleine' sessies vinden plaats in mijn praktijkruimte in Lelystad, of in overleg op een nader te bepalen locatie. We volgen uiteraard de maatregelen rondom corona. 

Heb je belangstelling voor een van bovenstaande mogelijkheden, of heb je een vraag over stembevrijding, neem dan contact met me op.