Wat is stembevrijding?

 

Stembevrijding is laten klinken wat er in je leeft. Of anders gezegd: stem geven aan wat er in je leeft. En dat kan op heel veel manieren.

Je kunt dit doen door in een groep vrijuit te zingen bij bestaande muziek. Je kunt zang- en stiltemomenten creëren. Je kunt individueel zingen, of in duo’s. Je kunt tijdens wandelsessies je stem laten klinken, of samen met een pianist vrij improviseren, enzovoort. Gemeenschappelijke deler van alle stembevrijdingsactitiviteiten is het stem geven aan wat in je binnenste zit en gehoord wil worden.  

We zijn geneigd om ervaringen die minder prettig zijn ergens in ons binnenste te parkeren. Vaak onbewust. Door deze ervaringen opzij te zetten, of misschien zelfs weg te stoppen, lijkt het alsof ze er niet zijn. En het lijkt dan ook alsof we er niet mee bezig zijn. Hiermee houden we onszelf echter voor de gek, want zo werkt onze geest niet. Verstoppertje spelen met je eigen ervaringen is niet aan te bevelen. Het is vele malen gezonder om die ervaringen in de ogen te kijken en op te nemen in wie je bent. Proberen een deel van jezelf weg te doen is onmogelijk. Stembevrijding helpt je om je ervaringen te omarmen, of ze nu vreugdevol zijn of niet. Als je stem geeft aan wat er in je leeft ervaar je een stukje bevrijding, ontstaat er ruimte en vrijheid om er helemaal te zijn. Dat werkt bevrijdend.

Stembevrijding is er voor de kleine en de grote dingen: gespannen zijn voor een sollicitatie; boos zijn dat het weer regent en je je jas bent vergeten; verdrietig zijn om het verlies van een dierbare; blijdschap omdat je vader gaat worden; teleurstelling omdat je date niet doorgaat of de pijn van opgelopen trauma’s. Stembevrijding is in alle gevallen helpend.

 

Als je met stembevrijding aan de slag gaat, kies je ervoor om geen verstoppertje meer te spelen met jezelf. Je wilt weten wat er werkelijk in je leeft en je gaat daar stem aan geven. Een hele andere manier van handelen dan we vaak gewend zijn. Als je bijvoorbeeld gespannen bent voor een moeilijk gesprek kun je de angst wegduwen of je kunt er stem aan geven. Wegduwen lijkt een goede oplossing, maar eigenlijk helpt het niet. De angst gaat er niet van weg, maar blijft juist hinderlijk aanwezig. Dit beïnvloedt je gedrag. Daarnaast beïnvloedt het ook het contact met anderen. Als je niet laat zien wie je bent, houd je een stuk van jezelf weg. Laat je je niet ten volle zien. Als je stemt geef aan de spanning in je door bijvoorbeeld onderweg naar het gesprek hardop te zeggen ‘Ik ben gespannen’, ontstaat er ruimte om er helemaal te mogen zijn. Het zingen van diezelfde zin is nog vele malen krachtiger. Zingen resoneert dieper en werkt nog meer bevrijdend. Als we laten horen wie we zijn, als we laten horen hoe we ons voelen en wat er in ons leeft, kunnen we ook leven wie we zijn. We zijn dan in verbinding met onszelf. En zo kunnen we ook in contact met anderen in verbinding met onszelf blijven. Ons gedrag klopt dan met wie we echt zijn.

Kortom, stembevrijding is een krachtig instrument voor ieder mens die in contact wil zijn met zichzelf. Je kijkt naar binnen, maakt contact met je lijf en wat er in je leeft en laat dat klinken. Hierdoor voel je jezelf, ga je stromen en voel je steeds meer de verbinding met wie je helemaal bent. Uniek en prachtig!

 

 

Aanbieding

1 juli 2020 Kennismakingsworkshop stembevrijding

Groepsgrootte: 6-8 personen

Tijdstip: 19.30-22.00 uur

Kosten: €15 per persoon

Plaats: Theater Posa, Kempenaar 01-10 Lelystad

Inhoud: Je maakt kennis met stembevrijding in een groep, in duo's en solo. We geven klank, bewegen en zingen. 

 

Aanbieding

Kennismakingsworkshop stembevrijding

60 min. voor 1 of 2 personen

van €40 voor €30 (totaalprijs), geldig van 1 mei tot 1 september 2020. (Ook voor 3 personen mogelijk, maar i.v.m. de coronamaatregelen kan dit alleen in overleg.)

 

Aanbieding

Individuele stembevrijding 30 of 60 minuten

(enige ervaring met stembevrijding vereist)

van €40 per uur voor €30 per uur, geldig van 1 mei t/m 1 september 2020. 

 

Aanbieding

Groepssessie stembevrijding

€15 per persoon van 1 mei tot 1 oktober 2020. De duur is afhankelijk van het aantal aanwezigen. In verband met de coronamaatregelen is vooraf overleg over de mogelijkheden nodig.  

 

De sessies vinden plaats in mijn praktijkruimte in Lelystad, of in overleg op een nader te bepalen locatie. 

 

Heb je belangstelling voor een van bovenstaande mogelijkheden, of heb je een vraag over stembevrijding, neem dan contact met me op. Mocht de prijs een bezwaar zijn, neem dan contact op om te overleggen wat er mogelijk is.