‘Stilte is niet de afwezigheid van geluid, stilte is de diepste klank.’  - Tao Meng

 

Wist je dat zingen niet alleen fijn is, maar ook heel gezond? Het ontspant en geeft energie, geeft een geluksgevoel en vermindert angst en stress. En het mooie van samen zingen is dat het ook verbindend werkt. 

'Uit hart en ziel' is echter een avond die niet alleen gevuld is met samen zingen, maar ook met stilte. Stilte is een stille kracht die ruimte geeft aan er gewoon mogen zijn. In de stilte kun je op zoek naar jezelf, kun je beter doordringen tot de kern van dingen. En zoals Mahatma Ghandi zei: 'Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken zie je duidelijker.'  

Zo is zingen afgewisseld met stil zijn een krachtige combinatie. 

De liederen die tijdens 'Uit hart en ziel' gezongen worden zijn kort. Ze bevatten vaak maar één of een paar woorden en worden veel herhaald. Iedereen mag daarin de eigen stem laten horen, geschoold of ongeschoold. Dat kan eenstemmig zijn, maar ook spontaan meerstemmig. Alle stemmen samen maken dat het lied klinkt. Dat kan verstild zijn, maar ook krachtig, vreugdevol en uitbundig.

Door de eenvoud en de herhaling ontstaat er ruimte om er te zijn, in het hier en nu. Alles wat moet, de hectiek en de buitenwereld verdwijnen even naar de achtergrond.
Dan zijn we stil, klinkt de muziek nog door in ons zijn. Dat kan een verademing zijn en een moment van rust, een moment van contact met wat er in je leeft. Of een moment waarin je gewoon even niets hoeft en er kunt zijn zoals je bent. Na elke stilte volgt weer een lied. En in dat volgende lied kun je klank geven aan wat er in je leeft. 
Uit hart en ziel zingen en stil zijn dus.  Wat een heerlijke vrijheid en ruimte!

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van activiteiten van 'Uit hart en ziel', dan kun je je hier aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief van PIO Vocaal. Daarin staan alle data en activiteiten van de komende periode. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden.  

 

'Muziek is de blikopener van de ziel.'   - Henry Miller

 

 

Uit hart en ziel vindt plaats in de grote zaal van Theater Posa in Lelystad, van 20.00 uur tot 21.45 uur en kost €7 p/p per keer. Ben je voor het eerst? Dan betaal je slechts €5. Reserveren kan door een mail te sturen. Wil je op de dag zelf reserveren? Neem dan even telefonisch contact op. 

 

Data 'Uit hart en ziel' seizoen 2020/ 2021

 

14 september

9 november

11 januari

8 maart

14 juni 

 

 

 

 

 

 

ik zoek mezelf
in eindeloze stiltes
verlies gedachten
in het kleurloos niets
ontdek de leegte
waarin dromen spelen
groei tot de schoonheid
van het oneindig iets

 


Vind in mijn ziel
achter gevoel verscholen
de klank van
een vergeten
melodie
geef woorden
aan mijn innerlijke tonen
en zing vrijuit
met stilte als regie

 

Juul Baars