‘Stilte is niet de afwezigheid van geluid, stilte is de diepste klank.’  - Tao Meng

 

Wist je dat zingen niet alleen fijn is, maar ook heel gezond? Het ontspant en geeft energie, geeft een geluksgevoel en vermindert angst en stress. En het mooie van samen zingen is dat het ook verbindend werkt. 

'Uit hart en ziel' is echter een avond die niet alleen gevuld is met samen zingen, maar ook met stilte. Stilte is een stille kracht die ruimte geeft aan er gewoon mogen zijn. In de stilte kun je op zoek naar jezelf, kun je beter doordringen tot de kern van dingen. En zoals Mahatma Ghandi zei: 'Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken zie je duidelijker.'  

Zo is zingen afgewisseld met stil zijn een krachtige combinatie. 

De liederen die tijdens 'Uit hart en ziel' gezongen worden zijn kort. Ze bevatten vaak maar één of een paar woorden en worden veel herhaald. Iedereen mag daarin de eigen stem laten horen, geschoold of ongeschoold. Dat kan eenstemmig zijn, maar ook spontaan meerstemmig. Alle stemmen samen maken dat het lied klinkt. Dat kan verstild zijn, maar ook krachtig, vreugdevol en uitbundig.

Door de eenvoud en de herhaling ontstaat er ruimte om er te zijn, in het hier en nu. Alles wat moet, de hectiek en de buitenwereld verdwijnen even naar de achtergrond.

Dan is het even stil, klinkt de muziek nog door in ons zijn, hoeft er even niets en spreekt de stilte. Dat kan een verademing zijn en een moment van rust, een moment van contact met wat er in je leeft. Of een moment waarin je gewoon even niets hoeft en er kunt zijn met alles wat er in je leeft. 

Na elke stilte volgt weer een lied. En in dat volgende lied kun je klank geven aan wat er in je leeft. Uit hart en ziel zingen en stil zijn dus.  Wat een heerlijke vrijheid en ruimte!

 

'Muziek is de blikopener van de ziel.'   - Henry Miller

 

Er wordt op dit moment gekeken naar een nieuwe datum voor Uit hart en ziel. Zodra deze bekend is, zal deze op de website vermeld worden. Mocht je daarover per mail geinfomeerd willen worden, stuur dan even een email naar info@piovocaal.nl.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.