‘Stilte is niet de afwezigheid van geluid, stilte is de diepste klank.’  - Tao Meng

Zang en stilte

Wist je dat zingen niet alleen fijn is, maar ook heel gezond? Het ontspant en geeft energie, geeft een geluksgevoel en vermindert angst en stress. En het mooie van samen zingen is dat het ook verbindend werkt. Dat gaan we dan ook doen tijdens 'Uit hart en ziel'.  

'Uit hart en ziel' is echter niet alleen gevuld met samen zingen, maar ook met stilte. Stilte is een stille kracht die ruimte geeft aan er gewoon mogen zijn. In de stilte kun je op zoek naar jezelf, kun je beter doordringen tot de kern van dingen. En zoals Mahatma Ghandi zei: 'Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken zie je duidelijker.' Zo is zingen afgewisseld met stil zijn een krachtige combinatie. Een warme, meditatieve zangbijeenkomst.

De liederen die tijdens de zang-en stilte 'Uit hart en ziel' gezongen worden zijn kort. Ze bevatten vaak maar één of een paar woorden en worden veel herhaald. Iedereen mag daarin de eigen stem laten horen, geschoold of ongeschoold. Dat kan eenstemmig zijn, maar ook spontaan meerstemmig. Alle stemmen samen maken dat het lied klinkt. Dat kan verstild zijn, maar ook krachtig, vreugdevol en uitbundig.

Door de eenvoud en de herhaling ontstaat er ruimte om er te zijn, in het hier en nu. Alles wat moet, de hectiek en de buitenwereld verdwijnen even naar de achtergrond.
Dan zijn we stil terwijl de muziek nog in ons door klinkt. Dat kan een verademing zijn en een moment van rust, een moment van contact met wat er in je leeft. Of een moment waarin je gewoon even niets hoeft en er kunt zijn zoals je bent. Na elke stilte volgt weer een lied. En in dat volgende lied kun je klank geven aan wat er in je leeft. 
Uit hart en ziel zingen en stil zijn dus.  Wat een heerlijke vrijheid en ruimte! 

Uit hart en ziel is een inloopzanggroep. Dat betekent dat je geen lid hoeft te worden. Je komt de keren dat het jou past en betaalt ook alleen dan. 

 

'Muziek is de blikopener van de ziel.'   - Henry Miller

 

 

Wil je op de hoogte gehouden worden  van 'Uit hart en ziel', dan kun je je hier aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief van PIO Vocaal. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden.  

 

De eerstvolgende Uit hart en ziel online:
Donderdag 21 januari van 11.00 uur tot 12.00 uur online via Zoom, thema 'liefde'. 

Meedoen is gratis. Wil je toch iets doneren voor het meedoen, klik dan hier.  Alvast bedankt daarvoor!


Wil je 21 januari meedoen via Zoom? Klik dan hier om een  mail te sturen. Je ontvangt dan de link naar Zoom. Informatie over hoe Zoom werkt kun je hieronder downloaden. Als je via Zoom meedoet, hoef je geen teksten te downloaden. Deze verschijnen vanzelf op je scherm. Je kunt vanaf 15 minuten van tevoren inloggen.

 

 

 

 

 

 

 

ik zoek mezelf
in eindeloze stiltes
verlies gedachten
in het kleurloos niets
ontdek de leegte
waarin dromen spelen
groei tot de schoonheid
van het oneindig iets

 


Vind in mijn ziel
achter gevoel verscholen
de klank van
een vergeten
melodie
geef woorden
aan mijn innerlijke tonen
en zing vrijuit
met stilte als regie

 

Juul Baars

 

 

 

 

 

 

Zoom
PDF – 518.5 KB 26 downloads