ik zoek mezelf
in eindeloze stiltes
verlies gedachten
in het kleurloos niets
ontdek de leegte
waarin dromen spelen
groei tot de schoonheid
van het oneindig iets

 


Vind in mijn ziel
achter gevoel verscholen
de klank van
een vergeten
melodie
geef woorden
aan mijn innerlijke tonen
en zing vrijuit
met stilte als regie

 

Juul Baars

 

 

 

Zang en stilte

Wist je dat zingen niet alleen fijn is, maar ook heel gezond? Het ontspant en geeft energie, geeft een geluksgevoel en vermindert angst en stress. En het mooie van samen zingen is dat het ook verbindend werkt. Dat gaan we dan ook doen tijdens 'Uit hart en ziel'.  

'Uit hart en ziel' is echter niet alleen gevuld met samen zingen, maar ook met stilte. Stilte is een kracht die ruimte geeft aan er gewoon mogen zijn. In de stilte kun je op zoek naar jezelf, kun je beter doordringen tot de kern van dingen, of gewoon tot rust komen. Uit hart en ziel is een warme, meditatieve zangbijeenkomst.

De liederen die tijdens 'Uit hart en ziel' gezongen worden, zijn kort. Ze bevatten vaak maar een paar woorden of zinnen en worden veel herhaald. Iedereen mag daarin de eigen stem laten horen, geschoold of ongeschoold. Dat kan eenstemmig zijn, maar ook spontaan meerstemmig. Alle stemmen samen maken dat het lied klinkt. Dat kan verstild zijn, maar ook krachtig, vreugdevol en uitbundig. Door de eenvoud en de herhaling ontstaat er ruimte om er te zijn, in het hier en nu. Alles wat moet, de hectiek en de buitenwereld verdwijnen even naar de achtergrond. In de stiltes klinkt de muziek nog door en kun je er ook ten volle zijn, met alles wat er in je is. Een moment van rust waarin niets hoeft en je er kunt zijn zoals je bent. Na elke stilte volgt weer een lied. En in dat volgende lied kun je weer klank geven aan dat wat er in je leeft. 
Uit hart en ziel zingen en stil zijn dus.  Wat een heerlijke vrijheid en ruimte! 

Uit hart en ziel is een inloopzanggroep. Dat betekent dat je geen lid hoeft te worden. Je komt de keren dat het jou past en betaalt ook alleen dan. Het zingen wordt soms acapella gedaan, maar meestal begeleid op een instrument. Consumpties zijn voor eigen rekening.

'Muziek is de blikopener van de ziel.'   - Henry Miller

           

Planning

Er is op dit moment geen nieuwe planning  voor momenten van zang en stilte.  

Je kunt wel elke dag via Facebook mee doen met Petra Overeem, meditatieve momenten van zang en stilte. Lid worden van die Facebookgroep kost niets en verplicht tot niets.