‘Stilte is niet de afwezigheid van geluid, stilte is de diepste klank.’  - Tao Meng

Zang en stilte

Wist je dat zingen niet alleen fijn is, maar ook heel gezond? Het ontspant en geeft energie, geeft een geluksgevoel en vermindert angst en stress. En het mooie van samen zingen is dat het ook verbindend werkt. Dat gaan we dan ook doen tijdens 'Uit hart en ziel'.  

'Uit hart en ziel' is echter niet alleen gevuld met samen zingen, maar ook met stilte. Stilte is een stille kracht die ruimte geeft aan er gewoon mogen zijn. In de stilte kun je op zoek naar jezelf, kun je beter doordringen tot de kern van dingen. En zoals Mahatma Ghandi zei: 'Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken zie je duidelijker.' Zo is zingen afgewisseld met stil zijn een krachtige combinatie. Een warme, meditatieve zangbijeenkomst.

De liederen die tijdens de zang-en stilte 'Uit hart en ziel' gezongen worden, zijn kort. Ze bevatten vaak maar één of een paar woorden en worden veel herhaald. Iedereen mag daarin de eigen stem laten horen, geschoold of ongeschoold. Dat kan eenstemmig zijn, maar ook spontaan meerstemmig. Alle stemmen samen maken dat het lied klinkt. Dat kan verstild zijn, maar ook krachtig, vreugdevol en uitbundig.

Door de eenvoud en de herhaling ontstaat er ruimte om er te zijn, in het hier en nu. Alles wat moet, de hectiek en de buitenwereld verdwijnen even naar de achtergrond.
Dan zijn we stil terwijl de muziek nog in ons door klinkt. Dat kan een verademing zijn en een moment van rust, een moment van contact met wat er in je leeft. Of een moment waarin je gewoon even niets hoeft en er kunt zijn zoals je bent. Na elke stilte volgt weer een lied. En in dat volgende lied kun je klank geven aan wat er in je leeft. 
Uit hart en ziel zingen en stil zijn dus.  Wat een heerlijke vrijheid en ruimte! 

Uit hart en ziel is een inloopzanggroep. Dat betekent dat je geen lid hoeft te worden. Je komt de keren dat het jou past en betaalt ook alleen dan. 

 

'Muziek is de blikopener van de ziel.'   - Henry Miller

 

Wil je op de hoogte gehouden worden  van 'Uit hart en ziel', dan kun je je hier aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief van PIO Vocaal. Je kunt je hiervoor altijd weer afmelden.  

 

De eerstvolgende Uit hart en ziel online is op dinsdag 16 maart van 11.00 uur tot 12.00 uur. 

 

Meedoen is gratis. Wil je toch iets doneren voor het meedoen, klik dan hier.  Alvast bedankt daarvoor!


Wil je meedoen via Zoom? Klik dan hier om een  mail te sturen. Je ontvangt dan de link naar Zoom. Informatie over hoe Zoom werkt kun je hieronder downloaden. Als je via Zoom meedoet, hoef je geen teksten te downloaden. Deze verschijnen vanzelf op je scherm. Je kunt vanaf 15 minuten van tevoren inloggen.

 

Nieuw!

Je kunt nu ook meedoen via Facebook. Ga daarvoor naar de Facebookpagina van PIO Vocaal besloten groep en vraag om lid te worden (gratis). Zodra je lid bent geworden, kun je meedoen met activiteiten die daar plaatsvinden. Ook op een later moment kun je naar de video-opnames kijken. Let op! Meld je tijdig aan als lid als je live mee wilt doen. Het is handig als je van tevoren de teksten uitprint, zodat je fijn mee kunt zingen. De teksten kun je hieronder downloaden. 

 

Er zijn ook korte opnames van korte zang- en stiltemoment. Te volgen via dezelfde Facebookpagina of te beluisteren. Zie de links hieronder.

 

Nieuw

Nieuw bij PIO VOcaal zijn de korte zang- en stiltemomenten. Op de besloten Faebookbook pagina van PIO Vocaal vind je de video opnames. Klik hier om naar deze Facebookpagina te gaan. Je vraagt eenmalig om lid te worden. Daarna kun je altijd deze pagina bezoeken. 

Geen Facebook? Onderaan deze pagina vind je de geluidsbestanden van deze korte zang- en stiltemomenten. 

 

 

 

ik zoek mezelf
in eindeloze stiltes
verlies gedachten
in het kleurloos niets
ontdek de leegte
waarin dromen spelen
groei tot de schoonheid
van het oneindig iets

 


Vind in mijn ziel
achter gevoel verscholen
de klank van
een vergeten
melodie
geef woorden
aan mijn innerlijke tonen
en zing vrijuit
met stilte als regie

 

Juul Baars

 

 

 

Teksten 18 Feb 2021
PDF – 534.9 KB 4 downloads

Opnames van zang- en stiltemomenten

 

6. 60 minuten zang en stilte (18 febr), thema 'rust'. Klik hier om de video te zien. 

 

5. 12 minuten zang en stilte, thema 'rust'. Klik hier om de video te zien. 

 

4. 12 minuten zang en stilte. Klik hier om de de video te zien of klik hieronder op het geluidsbestand. 

3. 11 minuten zang en stilte, thema 'loslaten'. Klik hier om de video te zien of klik hieronder op het geluidsbestand.

2. 13 minuten zang- en stilte, thema 'rust'. Klik hier om de video te bekijken of klik hieronder op het geluidsbestand. 

1. 13 minuten zang- en stilte, thema 'vrede, rust'. Klik hier om de video te bekijken of klik hieronder op het geluidsbestand. 

Zoom
PDF – 518.5 KB 40 downloads